Przydatne historie o swiecie

super ciekawostki

Blog

Niezliczone pozytywne wartości płynące z  jagody kamczackiej

Ponadczasowa jagoda kamczacka to inaczej suchodrzew jadalny, roślina o wybornych słodko-kwaśnych produktach. Jest to roślina bezproblemowa w uprawie a także z tej przyczyny też dostaje coraz to lepszą wziętość, coraz to częściej obsiejemy krzewy w własnych ogrodach i na małych gospodarstwach. Jaki skład wartości determinuje o tym, że roślina jest z zapałem hodowana? Po pierwsze jagoda kamczacka jest rośliną odporną na mróz oraz nie potrzebuje ochronienia przed niekorzystnymi zimowymi wymogami. Choć kwitnie od kwietnia do maja, podczas gdy toatmosfera nie zawsze bywa pożądana dla porostu roślin, to kwiaty owego krzewu przetrzymają wiosenne przymrozki.



ogrod.uslugi-dla-domu.pl


Krzewy jagody najkorzystniej sadzić jesienią, rozród tego rodzaju rośliny dzieje się poprzez sadzonki. Powinno się pamiętać, że rozmnażając taką roślinę, jak jagoda kamczacka sadzonki jej pozyskujemy w pierwszej połowie czerwca, po przeprowadzeniu kwitnienia. Na rozsady najlepiej wyłowić młode pędy. Po załatwieniu flanc przynależy ulokować je w doniczkach, do których gromadzimy perlit i torf, potem przetransportować na pozycję porządnie oświetloną. Gdy pędy uformują układ korzeniowy, przenosimy roślinę, sadząc ją do lekko kwasowej, płodnej ziemi. W przeznacznych do tego sklepikach możemy pozyskać flanc jagody kamczackiej w wielu jej mutacjach. W asortymencie przystępnych bywa krocie wersii polskich, przesianych na mocy naszych rodowitych fabrykantów. Pośród nich uhonorować można odmianę o nazwie Atut, Zojka czy Wojtek. Jeśli postawimy na dyletancką uprawę jagodowych krzewów fundamentalną kwestią, o której powinno się wspomnieć, jest niedobór użycia sztucznych specyfików ochrony ziół. Ową osobliwą roślinę możemy uprawiać ekologicznie. Bezsprzecznie będziemy zaszokowani znacznym jej owocowaniem. Krzewy wytwarzają jadalne jagody o fioletowo-granatowych kolorze, które możemy oddać obróbce termicznej wykańczając soki a także konfitury i dżemy. Produkty są błogie i wonne, znakomite do bezpośredniego spożycia.

Wpis powstał dzięki: ogrod.uslugi-dla-domu.pl